Att köpa domännamn

Det är många som funderar över hur man gör för att köpa sig ett domännamn. Vi ska försöka ge lite tips om hur man går tillväga.

Ett domännamn är en adress på Internet som du använder dig utav för att komma till den sida du önskar, man kort och gott beskriva det som en gatuadress på nätet. Ett domännamn är din identitet online och används ofta av företag. Om den adress du tänker registrera är ledig kan du registrera den.

Om du har en unik adress som du vill registrera kontaktar du IIS (Internetstifelsen i Sverige) som ansvara för Svenska domäner som .se och .nu och du köper domännamnet via registrarer som är domännamns återförsäljare. Behållningen går till att utveckla Svenskt internet i olika projekt.

Priset kan variera något och enklast är att jämföra priserna innan du genomför köpet hos en registrar. Ibland ingår e-mail adress tillsammans med webplatsen mot en liten summa, det kan vara bra att tänka på när du gör din budget före inköpet. När du hittat namnet du vill registrera och undersökt så det inte finns upptaget redan så kontaktar du en registrar och gör din beställning. Du måste ange i vilken land din sida ska ha sin punkt. Betalningen sker oftast via kreditkort.